Povestea unei fotografii celebre

27 Aug

Publicat pentru prima data in 1985 in revista National Geographic, chipul unei tinere afgane, refugiata de razboi, continua sa starneasca emotii profunde in randul cititorilor.

Steve McCurry este cunoscut pentru fotografiile sale în culori, care sunt memorabile. Una dintre calităţile sale distincte ca fotograf, articulată în modul celei mai solide tradiţii documentaristice, este surprinderea esenţei naturii umane în cele mai diferite ipostaze. McCurry a fost fotograf în multe zone de conflict ale planetei. Lucrările lui McCurry sunt adesea prezentate în revistele de pretutindeni, apărând frecvent în paginile prestigioasei reviste National Geographic.

Cariera de vârf a fotojurnalistului a început odată prezenţa sa în  Afganistan, exact înainte de invazia sovietică a acestei ţări din 1979, pe care a fotografiat-o „din interior”, producând imagini memorabile. Ajuns în Afganistan, folosind deghizarea unei mantii folosită de localnici, având toate filmele ascunse şi cusute în interiorul hainelor sale, Steve McCurry a dat dovadă de un curaj şi spirit întreprinzător remarcabil. Unele din aceste imagini au fost publicate în diverse reviste de-a lungul globului arătând primele natura şi amploarea exactă a conflictului din această ţară niciodată cucerită cu adevărat de nimeni. Întreaga sa surprindere a acelor evenimente a fost recompensată cu medalia de aur  Robert Capa a celui mai bun reportaj fotografic din străinătate, premiu dedicat doar fotografiilor de excepţie care au produs lucrări şi cicluri fotografice de excepţie în condiţii de excepţie.

Unul dintre momentele cele mai larg cunoscute ale carierei lui Steve McCurry a fost cel al publicării fotografiei „Afghan Girl”, care fusese iniţial „doar” fotografia unei refugiate necunoscute. Fotografiată în 1984  şi publicată ca fotografia copertei lunii iunie a revistei National Geographic din anul 1985, imaginea a devenit aproape imediat „cea mai recunoscută fotografie” din istoria prestigioasei reviste. Identitatea acestei „Afghan Girl” a rămas necunoscută pentru mai bine de 18 ani de la fotografierea sa, până când, în 2002, Steve McCurry împreună cu o echipă a National Geographic au reuşit să localizeze fosta fată, devenită acum femeie,  Sharbat Gula.

Anunțuri

Un răspuns to “Povestea unei fotografii celebre”

  1. Ionut 31 August 2010 la 9:14 pm #

    Frumos articolul. Stiam povestea pozei dar mi-a facut placere sa o reaud.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: